Fire! Fire! How we got our lake.

The original plans for our 1960’s campus included a lake, south of the main buildings. Unfortunately, however, the University Grants Committee rejected the proposal on the grounds that no money was available for the provision of such a ‘decorative’ feature. 

So we found another way. As the highest university in England, our campus needed a water source in case of fire. So we met with the City of Bath Fire Prevention Officer and applied for a grant to have a pit ‘required for fire-fighting purposes’. It was approved without question.

Our horticulturalists made the pit a water feature and our architects ran water off the roofs and into the lake via ponds.

Thousands of students have enjoyed the lake every day for almost half a century but it has only been used once for fire-fighting. In 1980 the architecture rooms in the south building, shared with biological sciences, went up in flames.